söndag 12 december 2010

Stanley Hauerwas om Dietrich Bonhoeffer

Hauerwas talar om att Bonhoeffer menade att vi måste sluta med att ljuga för oss själva att vi säger sanningen även om vi inte gör det. Att hellre vara tyst, än att "breda på" med uttalanden som inte har något budskap är lika med värdelöst. Sanning i det vi säger är A och O.

Intollerans är är något som Bonhoeffer menar att inte hör hemma i en kristen kyrka. Intollerans leder bara till känslolöshet och likgiltighet vilket i sin tur bara leder till trångsynthet och syniskt synsätt. Det kan bara finnas en gemenskap av fred genom att gemenskapen inte bygger på lögner och orättvisa. Bonhoeffer säger att fred inte är fred om inte den kommer genom förlåtelse av synder.

Vidare frortsätter Hauerwas med att tala om sanning. Att bara tala sanningsenligt är inte enbart ett självändamål, utan det är en del av det liv vi väljer att leva. Förstås även som kristen som en del av ett kristet liv. Vi kan ljuga inför oss själva att det "är rätt inför Gud", men vi måste fråga oss om det är rätt i ett liv där vi vill följa Gud.  Att tala sanning är nånting som vi måste lära oss säger Hauerwas att Bonhoeffer menar.Vi som talar om det som kyrkan säger, är kyrkans röst menar Bonhoeffer. Då måste vi som kyrkans ´redskap´ även veta vad det är vi säger, det vill säga sanningen genom evangeliet. Vi måste kunna säga sanningen genom oss själva, och därmed givetvis ärligt för oss själva, för att kunna tala ärligt till våra medmänniskor i Kristus och kunna betjäna vår omvärld.

//Daniel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar