tisdag 14 december 2010

R.R. Reno on Stanley Hauerwas

Reno skriver om Stanley Hauerwas som en person som menar att en kristen människa visar sina sanna övertygelser i formen av sitt handlande. Han beskriver Hauerwas exempel med tegelstenar. Det är inte tegelstenarna i sig själva som är ett typexempel på kraft, utan det är snarare genom hur vi använder tegelstenarna som det i praktiken kommer fram deras styrka. Detta gäller vare sig vi av tegelstenarna bygger en hållfast mur, eller använder dem som ett vapen som vi kastar. Parallellen skall naturligtvis dras till oss som kristna. Precis som att mura med tegelstenar, murar vi även som kristna ett hållbart förhållande till Gud. Det ska hålla, och med denna hållfasta mur av kristenhet ska vi kunna göra en skillnad i världen.

Hauerwas exemplifierar denna hållfasthet med tre K:n: Karaktär, Kyrka, och Konstantinianism.
Karaktären består av att vi ska ha en fast delaktighet i Guds rättfärfiga nåd, att vi är varelser som är sanna i oss själva, och att vi konstant jobbar för det bästa. Hållfasthet i det vi vill åstadkomma. Det är inte egentligen för Hauerwas tanken eller handlingen i sig som är det primära, utan det viktiga är slutresultatet.

Hauerwas poängterar det berättande narrativet. Han poängterar berättelse framom principer, historier fram om plikt. Berättelser är maskiner som skapar densitet, och de kristna doktrinerna har kvarstannande styrka enbart om de får en tyngd av denna densitet, menar Hauerwas. Kyrkan är givetvis den plats där detta kan och ska förverkligas. Kyrkan skall enligt Hauerwas kunna markera ut för omvärlden vilken som är den specifika kulturen och politken som kyrkan står för, så att kyrkan står på egna ben vid sidan av den världsliga makten (den som Hauerwas kallar den konstantinianistiska makten). Vid frågan huruvida man kan se Hauerwas som en liberal eller konservativ teologg, konstateras det att ordet liberal enligt Hauerwas inte är fråga om en politisk ideologi, utan snarare om attityder och sätt inom moral. Han kanske kan ses som konservativ för att han stenhårt håller på kyrkan, men han menar själv att om man först med hela sitt hjärta tar till sig den tanken att det är kyrkan som i grund och botten är fästningen för våra liv, så kan det sedan ge en mer liberal attityd till många andra frågor i livet.

//Daniel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar