tisdag 14 december 2010

Slavoj Zizek on materialism and theology

Å ena sidan har vi en pågående trend där det finns en offensiv materialism som har tendenser som tycker att religion är dumheter som inte har något med etik att göra. Men Zizek ser inte dem som motsatser till varandra, utan Zizek menar snarare att de är två sidor av samma mynt. Han citerar påven som menar att orsak och öde måsta komma tillsammans på ett nytt sätt. Zizek ser problem i det som man avser när man talar om ´orsak´.

Han fortsätter med att kommentera vad påven menar när han talar om rationalitet. Påvens sätt att se är snarare, enligt Zizek, som ett sorts förmodernt sätt att se på universum, inte alls det som vi talar om när vi talar genom vetenskapen idag. Han ger nog enligt min mening påven en liten känga för att påven menar då han indirekt säger att kristenheten har ett mer rätt sätt att se på rationalitet än vad islam har. Men Zizek säger att islam många gånger har just den rationalitet som påven påstår att den saknar. Zizek säger att så långt som religionen har farit, så långt kommer orsaken att fara.

Det känns som om Zizek talar om att det i och med att vi lever i en så välstrukturerad och rationell värld där allting verkar vara så perfekt ordnat, i sig redan är irrationellt. Han menar att man kan se mirakel överallt. Inte ens kvantfysik kan ge en fullständig förklaring till vissa saker, det måste finnas nånting som är överordnat detta. Det finns inte nödvändigtvis någon multiplicitet ut i det oändliga, det kanske finns en gräns och där är den. Och Zizek menar att det är den gränsen utom vilken som vi hela tiden försöker forska vidare, men att vi sällan når några resultat.

Det finns helt enkelt sådant som vi inte som människor kan ge ett svar på. Zizek ställer sig kritisk till den nya sortens ekologi. Han kritiserar den för att vara ett sorts ´liv 2.0´ som försöker skapa, på ett sätt en ny sorts religion genom att vara normgivande. Han talar visst om att vi ska ha ett samvete och vara ekologiska, men vi kan varken återvända till någon form av naturligt tillstånd, eller göra alltför omfattade och förhastade beslut för att förändra naturens situation i världen. Han tycker att vi ska lita på vetenskapen, och fortsätta med utvecklingen, dock med tanken i bakhuvudet att vi bör ha ett ekologiskt samvete.

Zizek fortsätter med att säga att Gud dör på korset som en ultimat förklaring för att detta liv har en mening. Han menar att Gud litar på oss, vi är en del av en ofärdig verklighet, vi ska fortsätta vara en del av utvecklingen av denna verklighet, och han fortsätter sedan med att säga att vi i dagens värld undviker problem genom att enbart tänka på dem.

//Daniel

2 kommentarer:

  1. Efter att ha bloggat om Zizeks föreläsningar räknade jag ihop de sammanlagda poängen och kom till 39 poäng. Då har jag inte räknat med det som jag hade skrivit om det jag läst ur ´Theology of Money´. Hoppas det kan vara värt ett poäng..

    SvaraRadera
  2. Jess, två skrev jag så, bra spurtat!

    SvaraRadera